Pierre-Bjurhager - sned LQRedan som liten lärde jag mig uppskatta doften och smaken av en kopp kaffe. Jag satt i mammas knä och hon älskade kaffe, hon hällde upp en skvätt tillsammans med lite grädde och socker på ett fat och bjöd mig, det var så gudomligt gott. Kaffet har följt mig som en trogen följeslagare genom hela livet. Jag kan än idag minnas när jag som dataoperatör jobbade skift och en välbränd kanna kaffe hade stått på uppvärmning i timmar på bryggaren, det hindrade inte en törstig själ att hälla upp en kopp och törstigt läppja på den svarta drogen. Våren 2015 låg jag två ggr på intensiven på Danderyds sjukhus – begynnande hjärtinfarkt. På vänster sida om mig sitter hjärtläkaren, på höger sida är en monitor som visar mina inre kranskärl. Kärlen liknar gamla avloppsstammar som beckat igen. Jag vänder mig till läkaren och frågar, vad skall jag göra? – ”gå över till medelhavskost” replikerar han. Från den dagen har jag oavbrutet, så när som när jag är bortbjuden, valt fisk, fågel och skaldjur, frukt och mycket grönt, samt olivolja i tid och otid. Då jag också blev informerad  om sockrets och de snabba kolhydraternas negativa påverkan på kärlrensningen, blev beslutet att skippa all alkohol och det gäller oavsett om jag är bortbjuden eller hemma. Dock syndar jag ibland och tar en kanelbulle eller dylikt, men det är i undantagsfall. Jag trodde i min enfald att jag skulle leva ett fattigare liv, men det är tvärtom, min följeslagare kaffet smakar ännu ljuvligare, kolsyrat vatten försvinner likt ett årgångsvin ner i strupen. Allt har fått fler nyanser, mitt allmäntillstånd har blivit bättre. Så min rekommendation till alla – våga prova – ditt liv blir inte fattigare, nej tvärtom rikare. Jag är ingen fundamentalist, jag öppnar ett årgångsvin till min hustru om hon önskar det, jag servar fin whiskey till mina kompisar. Mitt val är mitt val, men om ni undrar, våga fråga mig. Jag har nu levt 1,5 år utan ens en lättöl, helt fantastiskt.

/ Pierre Bjurhager


 

Läs mer om Frontits värderingar

Publicerad: 2016-12-29